På de här sidorna kan du lära dig mer om SEO

Vill du också lära dig mer om sökmotoroptimering? Du kanske precis som jag har installerat Yoast SEO plugin på din WordPress sida och undrat vad nästa steg är.

I det här inlägget har jag sammanställt länkar som jag själv har använt mig av för att lära mig mer om sökmotoroptimering (SEO).

Som bloggare men även som utvecklare kan jag tycka att SEO är svårt. Och helt ärligt, så är det inget som jag vill behöva gå runt och tänka på hela tiden. Det finns mycket annat som jag tycker är roligare.

Jag har också fått intrycket att allt kring SEO ändras så snabbt och så ofta att jag inte riktigt har haft tid att hålla mig uppdaterad.

Gå direkt till källan: Googles egen dokumentation

Jag rekommenderar varmt Googles egen handbok. I handboken går de pedagogiskt och steg för steg igenom hur du ska göra för att synas på Google, och vad du ska undvika.

Guiden är ganska lång, så ta god tid på dig och skriv gärna egna minnesanteckningar.

Grundhandbok om sökmotoroptimering


Guider från Svenska SEO företag

Adsights nybörjarguide

Denna guide är från 2018, men det jag uppskattar mest är att den är jämförelsevis lättläst. Guiden rekommenderar många olika verktyg för till exempel sökordsanalys.

Pinberrrys SEO skola

Här rekommenderar jag framförallt delen som handlar om on page-optimering som innehåller flera praktiska och användbara tips. Det är oklart när sidan senast uppdaterades, och vi vill ju så klart ha aktuell information. Det kan därför vara värt att även kolla in deras blogg.

https://www.sokmotorkonsult.se/seo-skola#seo-skola

Puffers On-page SEO

Puffer har gjort en snygg infografik med en checklista för on-page SEO.

https://puffer.se/seo-blogg/seo-guide/

Ranktrails SEO-guide

Guiden innehåller texter om vad sökmotoroptimering är och varför vi ska optimera vår webbplats.

Guiden har inte så många praktiska tips, men de planerar att lägga in fler kapitel. Än så länge kan du läsa om hur man tar fram en sökordsstrategi.

https://www.ranktrail.se/sokmotoroptimering/

Fler guider på engelska

Yoast nybörjarguide

Yoast har hjälpt hundratusentals användare att förbättra sina webbplatser med hjälp av sitt SEO plugin. De har också kurser där vi kan lära oss mer om sökmotoroptimering och deras slogan är ”SEO för alla”. Tyvärr är det bara nybörjarguiden som är gratis, och man måste registrera sig för att få ta del av den.

Men de har också en stor samling av kortare artiklar och videor på bloggen. Vilket ju passar bra för oss som bara har tid att läsa lite då och då (Att läsa på tåget hem från jobbet är en klassiker till exempel). https://yoast.com/what-is-seo/

Ahrefs videoguide för WordPress

Ahref står bakom populära analysverktyg som exempelvis Site Explorer, som ni kan se nämnas i några av guiderna ovan. I den här nybörjarvideon för SEO i WordPress går de igenom hur man kommer igång med en ny sida och vad vi ska undvika.

Moz nybörjarguide

Moz är ett företag som precis som Yoast och Ahref säljer produkter som ska underlätta för oss att optimera våra webbplatser, men det är inte enbart inriktat på WordPress.

https://moz.com/beginners-guide-to-seo


Det verkar fortfarande krångligt, behöver jag inte anlita någon?

Jo, i vissa fall kan det krävas att man anlitar en expert inom sökmotoroptimering. Helst då i ett skede där man planerar innehållet på webbplatsen och inte i efterhand.

Ifall du exempelvis ska starta ett nytt företag där du kommer att behöva förlita dig på trafik från Google, så är det säkrast att be om hjälp. Föreställ dig själv att du kommer till en ny arbetsplats och att du ännu inte kan alla arbetsuppgifter.  Även här kan du behöva ta hjälp av någon mer erfaren.